23.10.14 r.(czwartek)
Dziś byliśmy u pani Stanisławy Starzyk. Pani Starzyk mieszka niedaleko naszej szkoły. Usiedliśmy wygodnie i „przenieśliśmy się” w dawne czasy. Pani Stanisława przyniosła sierp i garść skoszonego zboża. Była to pszenica i owies. Powiedziała, że dawniej zboże kosiło się sierpami. http://gfx.mmka.pl/newsph/454398/1341220.3.jpg
Nie było kombajnów.
Następnie Pani Starzyk opowiadała nam jak dawniej młóciło się zboże, jak wyłuskiwało się ziarna z kłosów. Zboże brało się do sieni(dzisiaj korytarz) lub do stodoły i młóciło się cepami. http://wiano.eu/images/pictures/0012000/0011855.jpg
Potem zboże mieliło się w żarnach na mąkę. http://www.interklasa.pl/portal/dokumenty/r044/DSC00858.JPG
Wreszcie zarabiało się ciasto na chleb, oczywiście na zakwasie. Zakwas robiło się z cząstki ciasta z poprzedniego pieczenia. Wszystkie składniki były mieszane w dzieży. http://wiano.eu/images/pictures/0012600/0012484.jpg
Rozpalało się w dużym piecu, musiał się odpowiednio nagrzać. W tym czasie gotowe ciasto przelewało się do dużych forem. Gdy ciasto troszeczkę podrosło w formie, należało posmarować je jajkiem i posypać makiem lub kminkiem. Następnie formy chleba wkładało się do rozgrzanego pieca. Każdy czekał aż chleb się upiecze.
Dzisiaj upiekliśmy chleb (w prawdziwym piecu) u pani Stanisławy Starzyk.
Podczas oczekiwania na chleb śpiewaliśmy różne piosenki i piekliśmy plastry ziemniaków, jedliśmy je prosto z blachy.
Chleby wyszły nam smaczne i duże.
Dziękujemy pani Stanisławie Starzyk za gościnność i informacje jakie nam przekazała. Dziękujemy również pani Krystynie Stawarz za pomoc w realizowaniu ogólnopolskiej kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole”.
Gosia i Monika – kl.IV